5 tecken på muskulär obalans

Den muskulära balansen påverkar ledernas position. Finns det en muskulär obalans blir resultatet att leden hamnar ur korrekt position och din hållning påverkas. Du kan bli sned genom kroppen, vanliga mönster är framåtrundade axlar, krum rygg eller gamnacke. Det är också vanligt med obalanser genom bäcken och höfter och ibland kan det göra att benen blir olika långa. Ibland känns detta tydligt, men ibland kan det vara svårt att märka detta själv. Så här är några flera saker som kan ge en ledtråd om obalanser:

Du känner dig spänd och/eller stel på en eller flera ställen. Muskler som kompenserar blir vanligtvis anspända, stela och strama för att de får aldrig chans att slappna av. En kropp i balans upplevs avslappnad och rörlig.

Du upplever smärta och värk. Obalans kan vara en bra tillfällig lösning, men långvarig obalans skapar förr eller senare överbelastning. Överbelastning kan ge muskelvärk, men även andra typer av besvär som diskbråck eller ledbesvär. Smärta är kroppens sätt att kommunicera om att något är tokigt och behöver uppmärksammas.

Du har bättre balans eller rörlighet på ena sidan av kroppen. Sidoskillnader är väldigt vanliga, men märker du olika rörlig från höger till vänster i olika delar av kroppen, eller har bättre balans på ena sidan, betyder det att sidorna jobbar på olika sätt och är ett tecken på obalans. Bara för att något är vanligt, betyder det inte att det är bra eller att det ska vara så.

Du stretchar utan att bli rörligare. Om du upplever att musklerna inte mjuknar och slappnar av när du stretchar, eller om du tillfälligt blir mjukare men är lika stel igen dagen efter, är det sannolikt för att den anspänningen behövs. Om din ytligare muskulatur kompenserar för att din djupa muskulatur underjobbar kommer nervsystemet inte låta de musklerna slappna av någon längre stund.

Du känner dig trött i kroppen. Muskler som behöver utföra arbete de i första hand inte är skapta för kostar kroppen energi. Hållningsmuskler är gjorda för att jobba länge på samma sätt, medan rörelsemuskler är gjorde för att kortvarigt spännas för att sen få slappna av. Om en rörelsemuskel agerar hållningsmuskel upplever du ofta trötthet eller känslan av mjölksyra.

En kropp ur position är idag mer vanligt än en kropp i korrekt position. Att det är vanligt innebär som sagt inte att det är naturligt eller problemfritt. Din kropp är fantastiskt adaptiv och bär på en strävan att återskapa balans, upplever du dessa besvär går de till stor del att påverka – oavsett ålder.  Det finns alltid potential att hjälpa kroppen tillbaks till balans så att den kan vara en källa till vila, glädje, potential och frihet.